Evde sağlık hizmeti yaygınlaşıyor

HANDE ATILGAN Ankara – Resmi Gazete’de yayımlanan “Evde Sağlık Hizmeti Sunumu Hakkında Yönetmelik” ile daha önce başvuru üzerine değerlendirilen evde sağlık hizmeti sunumunun kimlere verileceği detaylı şekilde belirlendi. Buna göre, 80 yaş üstü isteyen tüm yaşlılar bu hizmeti talep edebilecek, 65 yaş üstü kesim için ise belgelenmiş kronik hastalığı bulunması veya tam bağımlı ya da ileri derecede bağımlı raporu aranacak. Yatağa ve cihaza bağımlı yaşayanlar doğrudan bu hizmet kapsamına alındı. Bunun yanı sıra, palyatif bakım hizmeti alanlar, taburcu sonrası hekim talebiyle takip edilmesi gerekenler de bu hizmetten yararlanabilecek.

Gece yarısına kadar…

Evde bakım ihtiyacı olan hastaların yılladır başvurduğu 444 38 33 numaralı hatta “Evde Sağlık İletişim Merkezi” (ESHİM) adı verildi. ESHİM’lere saat 24.00’e kadar erişilebilmesi öngörüldü. Bakan Fahrettin Koca, konuya ilişkin sosyal medyadan yaptığı açıklamada, evde sağlık hizmetlerinde 641 bin 751 kayıtlı hasta bulunduğunu ve ayda ortalama 315 bin hasta ziyareti gerçekleştirildiği bilgisini verdi. Koca, uygulamaya ilişkin şu hususlara dikkat çekti:

“Yeni yönetmelikle süreli (hastane taburculuk sonrası) ve süresiz (uzun dönem bakım) evde sağlık hizmet standartları belirlendi. 80 yaş üstü büyüklerimize, istemeleri halinde, evde sağlık hizmetinden doğrudan yararlanabilme imkânı sağlandı.”

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*