Hibrit virüs endişesi

MERT İNAN/ İSTANBUL- Omicron ve orijinal Wuhan türlerini birleştiren bilim insanlarının, yeni bir hibrit virüs oluşturduğu ve hibrit virüsün yüzde 80 ölüm oranına sahip olduğu gündeme getirildi. Hibrit virüs, hem ABD içinden, hem de farklı ülkelerden çok sayıda bilim insanı arasında tartışmalara neden olurken, birçok uzman bu durumu “ateşle oynamak” olarak değerlendirdi.

Türkiye’deki bilim insanları da söz konusu laboratuvar çalışmasına temkinli yaklaşırken, Milliyet’e konuşan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Duran Tok, ABD’de, hibrit virüsü geliştiren grup, araştırmanın amacını açıklamalı. Hibrit virüs laboratuvar ortamından kaçarsa ne olacak? Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) bu konuya el atması gerekir” dedi.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul da, “Endişe edici, nedeni açıklanmalı” diyerek yorumlarken, Uluslararası Enfeksiyon Hastalıkları Kongresi için ABD’de bulunan Prof. Dr. İftihar Köksal ise, “Bu ülkede konuştuğum meslektaşlarımın yapılan çalışmadan bilgileri olmadığını söylüyorlar. Şayet söz konusu laboratuvar deneyi izin alınmadan yapılmışsa, ciddi şüpheler uyandırır” dedi.

Bilimsel bir çalışma

Viroloji Uzmanı Prof. Dr. Aykut Özkul ise “Bilimsel araştırma tamamen Kovid-19’un olası risklerini hesaplamaya yönelik yapılan bir çalışma. Biyolojik silah yapmak isteseler gizli ve kimseye duyurmadan çalışmalar yürütürlerdi” ifadelerini kullandı.

Vuhan uyarısı

İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Köni, şu bilgileri paylaştı: “Beyaz Saray’ın koronavirüs danışmanı Anthony Fauci, 2015 yılında, Vuhan Viroloji Laboratuvarı’na yasak olmasına karşın 7 milyon 200 bin dolarlık fon verdi. Araştırmalarda, virüs güçlenirse insandan insana yayılabileceği bilimsel makalede ele alındı. Boston’da hibrit virüs üretilmesi endişe edilmesi gereken bir durumdur.”

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*