İsmi kaderi olan Aybüke öğretmen! ‘Oradaki öğrencilerin öğretmene ihtiyacı yok mu?’

Derleyen: Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr – Mağusa Limanı limandır, liman aman amman / Beni öldürende yoktur din iman…” Müzik öğretmeni Aybüke Şenay Yalçın’ın dilinden dökülüyordu ‘Mağusa Limanı’ türküsünün sözleri. Tüm Türkiye onun sesinden, mesleğine âşık olarak yaptığı öğretmenliğinden ve hayata 22 yaşında hain bir kurşun yüzünden veda ettiğinde hikâyesinden haberdar oldu. Meslek hayatına Twitter’a yazdığı “Öğretmen oldum ben” sevinciyle başlamıştı. Ancak herkes onu, ‘Beni öldürende yoktur din iman’ sözleriyle hatırlayacaktı. Aybüke öğretmen 6 yıl önce, daha 8 aylık öğretmenken Batman’da terör örgütü PKK tarafından şehit edildi. İşte Aybüke öğretmenin filmlere konu olan hayat yolculuğu.

HOCALI’DA ŞEHİT EDİLEN BEBEĞİN İSMİ VERİLDİ

Çorumlu Şenay Aybüke Yalçın, 1994 yılında Osmancık’ta doğdu. Aybüke ismini ise 1993 yılında Azerbaycan’da yaşanan Hocalı Katliamı’nda şehit edilen bir Azeri ailenin küçük kızından aldı. Ailesi duyduğu bu haberle Aybüke isminden çok etkilenmiş ve “Bir kızımız olursa adını Aybüke koyarız” demişlerdi. Doğduğunda ise ismi, Aybüke bebeğin hatırasını yaşatmak için verildi. Kendi kızlarının Azeri küçük kızla aynı kaderi paylaşacağını nereden bilebilirlerdi.

Aybüke Yalçın, Edremit Kültür ve Sanat Derneği’nde müzik eğitimi aldıktan sonra Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü’nden mezun oldu. Aynı zamanda izci lideriydi. Akrabaları arasında çok fazla öğretmen vardı. Bu sebeple Aybüke, öğretmenliğe heves etmiş özellikle öğretmen yengesini örnek almıştı. Onun gibi öğretmen olmak istiyordu. Hedefleri ve çabaları boşuna değildi.

‘BAYRAĞIN DALGALANDIĞI HER YER VATAN TOPRAĞIDIR’

Nihayetinde genç öğretmenin tayini Batman’ın Kozluk ilçesindeki Çok Programlı Anadolu Lisesi’ne çıktı. Üstelik bu sevincini sosyal medya platformu Twitter’dan ‘Öğretmen oldum ben’ diyerek paylaşmıştı. ‘Bayrağın dalgalandığı her yer vatandır’ deyip hiç düşünmeden görevini yapmaya Batman’a gitti. Hatta babası Sadık Yalçın verdiği bir röportajda kızıyla ile ilgili tayin anısını şöyle dile getiriyordu:

“Ona ‘Kızım istersen gitmeyebilirsin, bir sonraki atama dönemini bekle’ dediğimde ‘Babacığım, ‘Bayrağın dalgalandığı her yer vatanımdır’ diyen sensin, bize öğreten sensin, oradaki öğrencilerin, çocukların eğitimciye ihtiyacı yok mu?’ diye bana sordu. Ben de ‘O zaman hayırlı, uğurlu olsun hep beraber gidiyoruz’ dedim. Oraya gittik ve güzel karşılandık.”

HAİN SALDIRIDA YAŞAMINI YİTİRDİ

Atandığı Kozluk Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde müzik öğretmeni olarak göreve başlayan, Batman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü’nde yüksek lisans yapan Yalçın, 7 ay gibi kısa sürede hem meslektaşlarının hem de öğrencilerinin en sevdiği öğretmenlerden biri olmuştu.

Çevresi ve ailesi tarafından doğum günlerini kalabalık kutlamayı seven, mütevazı, eğlenceli ve neşeli biri olarak biliniyordu. Ülkesini, milletini seven, saygılı, aynı zamanda idealist bir öğretmendi. Aybüke Yalçın öğrencilerine yalnızca müzik dersi vermekle de kalmıyor diğer derslerinde de maddi ve manevi yardımcı olmaya çalışıyordu.

22 yaşında henüz gençliğinin baharında olan Aybüke Yalçın, 9 Haziran 2017’de öğrencileriyle bir sonraki dönem buluşmak için karnelerini verdi ve okuldan ayrıldı. Dönemin Kozluk Belediye Başkanı Veysi Işık’ın aracına yönelik PKK’lı teröristlerce düzenlenen saldırıda, bulunduğu araca isabet eden kurşunla ağır yaralandı. Aybüke öğretmen, Kozluk Devlet Hastanesi’nde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı, bir daha öğrencilerine kavuşamadı.

Yapılan hain saldırıda iki asker şehit olmuş, bir vatandaş yaralanmıştı. İlk görev yerinde şehit düşen Yalçın’ın cenazesi, Batman Öğretmenevi bahçesinde düzenlenen törenle gözyaşları içinde memleketine uğurlandı. Aybüke öğretmenin naaşı, memleketi Çorum’un Osmancık ilçesindeki törenin ardından toprağa verildi. Türkiye’de milyonlarca kişiyi yasa boğan bu haber, Aybüke öğretmenin söylediği ‘Mağusa Limanı’ türküsü ve fotoğrafındaki tebessümüyle hafızalara kazındı. Onun anısı parklarda, köprülerde okullarda adına düzenlenen etkinliklerle hâlâ yaşatılıyor.

FİLMİ BUGÜN VİZYONA GİRDİ

Şenay Aybüke Yalçın’ın Karabük’te yaşayan ailesi, kızlarının isminin ülke genelinde yaşatılmasından gurur duyuyor. Kızının şehit olmasının üzerinden 6 yıl geçmesinin ardından Karabük’ün Safranbolu ilçesinde yaşayan annesi Zehra ve babası Sadık Yalçın, kızlarını ve acısını kalplerinde yaşatmaya devam ediyor.

Hatırasının unutulmadığı Aybüke Yalçın’ın hayatı, TRT ortak yapımıyla beyaz perdeye taşındı. ‘Aybüke; Öğretmen Oldum Ben!’ filmi bugün 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde vizyona girdi. Filmin yönetmenliğini Murat Onbul üstlenirken, senaryosunu Uğur Kılıç ve Ozan Bodur kaleme aldı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*