Kimine esaret kimine eğlence oldu

HABER MERKEZİ – Beyaz esaret ülke genelinde etkisini sürdürüyor. Kar yağışı bazı bölgelerde karpostallık görüntüler oluştururdu. Bolu’da, dün kar yağışının etkili olduğu TEM yolunda üç otomobil, iki TIR ve bir yolcu otobüsünün karıştığı zincirleme kazada beş kişi yaralandı; İstanbul yönü kısa süre ulaşıma kapandı.

Ankara’da etkili olan kar yağışı sonrası bir vatandaş karda motosiklet yardımı ile kayarken görüntülendi. Motosiklete bağlanan ip yardımı ile kayan kişi “Süpermen” taklidi yaparak eğlendi.

Bolu’da, dün kar yağışının etkili olduğu TEM yolunda üç otomobil, iki TIR ve bir yolcu otobüsünün karıştığı zincirleme kazada, araçlar hasar görürken, beş kişi de yaralandı; İstanbul yönü ulaşıma kapandı. Ekiplerin seferber olması sonucu, yol tekrar ulaşıma açıldı.

Uzungöl beyaza büründü

Trabzon’un Çaykara ilçesindeki dünyaca ünlü turizm merkezi Uzungöl, tekrar beyaz gelinliğini giydi. Yaz aylarında bölgeyi kaplayan çam ağaçları ve yemyeşil bitki örtüsü ile ilgi gören, kış aylarında ise beyaz örtüsüyle ayrı bir güzelliğe bürünen doğa harikası görsel şölen oluşturdu.

Eskişehir kent merkezine mevsimin ilk karı düştü. Gece yarısından sonra aralıklarla etkili olan yağış nedeniyle sürücüler trafikte ilerlemekte güçlük çekti. Öte yandan karın etkisini arttırması, kayak, kızak gibi malzemeleri satan ve uzun süredir yağış bekleyen esnafın yüzünü güldürdü.

Türkiye’nin önemli hububat üretim merkezlerinden Yozgat’ta son günlerde etkili olan kar yağışı, kuraklık endişesi yaşayan çiftçiler için can suyu oldu. Az da olsa rahat bir nefes alan çiftçiler, kar yağışının bir süre daha sürmesini umut ediyor.

1560 köy yolu kapandı

Doğu Anadolu Bölgesi’nde çarşamba günü başlayan kar yağışı, önceki gün akşam saatlerine kadar etkili oldu. Kar yağışı dün yerini güneşli bir havaya bıraktı. Erzurum’da 973, Erzincan’da 239, Muş’ta 136, Ağrı’da 131, Kars’ta 49, Iğdır’da 23 ve Ardahan’da ise dokuz olmak üzere toplam 1511 köy yolu kapandı. İl Özel İdare, Karayolları ve belediye ekipleri, kapalı yolların yeniden açılması için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Etkili olan kar yağışı nedeniyle Van’da 347, Hakkari’de 287 yerleşim yerine ulaşım kapandı. Kapalı yolların yeniden ulaşıma açılması için çalışmaların devam ettiği bildirildi.

Özalp ilçesine bağlı Şehit Tepe ve Mehmetalan mahallelerinde kar yağışı, kazalara da neden oldu. Sürücüsünün kontrolünden çıkarak takla atıp, yan yatan kamyonda ölen ya da yaralanan olmazken, hasar oluştu. Saray ilçesine bağlı Değirmigöl Mahallesi’nde yolda kalan 10 araç, Büyükşehir Belediyesi karla mücadele ekiplerince kurtarıldı.

350 gram altın taktılar

Muş’ta kar yağışını eğlenceye dönüştüren esnaf, kardan adam yerine “kardan gelin” yaptı. “Kardan gelin”e değeri yaklaşık 400 bin lira olan 350 gram altın takan kuyumcular, fotoğraf çektirdi.

Kayak merkezlerinde yoğun kar

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, kayak merkezlerindeki kar kalınlığı Palandöken’de 103, Nemrut’ta 93, Hakkari’de 78, Davraz’da 74, Uludağ’da 71, Kartalkaya’da 65, Erciyes’te 60, Murat Dağı’nda 49, Sarıkamış’ta 47, Saklıkent ve Denizli’de 45, Kümbet’te 44, Kop Dağı’nda 42, Haserek ve Konaklı’da 41, Zigana’da 40 santimetre ölçüldü.

İzmir’de 8 hortum

İzmir’de Çeşme, Urla ve Karaburun ilçelerinin yanı sıra, kıyı ilçelerde gök gürültülü sağanak yağış etkili oldu. Yağmurun yanı sıra Çeşme-Ovacık açıklarında denizde hortum meydana geldi. Aynı anda sekiz ayrı hortumun oluştuğu kamera görüntülerine yansırken, hortumlar şans eseri karaya ulaşmadı. 

İstanbul’da kar beklentisi

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nün hava tahminine göre, pazar günü İstanbul’da kar yağışı etkili olacak. 5 günlük tahmine göre, haftanın ilk 3 günü İstanbul’da kar yağışı bekleniyor. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen de, “Pazar evinizde oturun, kar var. Sömestir tatiline pazartesiyi de katsak iyi olur” ifadelerini kullandı. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da soğuk hava beklentisine ilişkin bir paylaşımda bulunarak, “Kıymetli İstanbullular, şehrimizde 618 evsiz, sokakta kalan hemşehrimizi otellerde misafir ediyoruz. Hava soğuk, lütfen sokakta kalan hemşehrilerimizi 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayarak bildirelim” dedi. Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) sürücü ve yayaları muhtemel yağışı ile don olaylarına karşı uyardı.

 

 

 

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*