Seçimde denge yine değişmedi

ÖNDER YILMAZ- Yıllardır AK Parti’nin kaleleri olarak anılan illerin bulunduğu Karadeniz bölgesinde dengeler yine değişmedi. AK Parti’nin birçok ilde oy oranlarında düşüş yaşanırken, milletvekili sayısında ciddi oynama olmadı. CHP oylarını artırmayı başarsa da, hamlesi sandalye sayısını artırmaya yetmedi. Karadeniz’de vekil sayısını artırarak kazanan MHP oldu. MHP’nin 4 olan milletvekili sayısı 7’ye çıktı. Karadeniz’de 18 ildeki 66 vekilden 41’ini AK Parti, 18’ini CHP aldı. AK Parti 2018 yılında 43 vekil çıkardığı bölgede sadece 2 vekil kaybetti. CHP ise sahip olduğu 17 vekil sayısını sadece 1 artırarak 18’e çıkarabildi. İYİ Parti 2 vekilini korurken, MHP sandalye sayısını 4’ten 7’e yükselten parti oldu.

Rize’de fire verdi

AK Parti 24 Haziran’da Trabzon’da yüzde 56.11 oy oranıyla 6 milletvekilinden 4’ünü almıştı. Dün akşamın sonuçlarına göre AK Parti Trabzon’da yüzde 7 oranında oy kaybına uğrayarak yüzde 49.45 oy aldı. MHP’nin de 13.7’lik oyu yüzde 11.7’ye düştü. Oy kayıplarını toplayan CHP ise oy oranını yüzde 15’den 17.9’a taşıdı. Ancak Trabzon’da dağılım değişmedi ve AK Parti 4, CHP ve İYİ Parti 1’er milletvekili çıkardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın memleketi Rize’de ise, 3 millet-vekilliğini ‘tulum’ çıkarmaya alışan AK Parti bu kez fire verdi. Yüzde 10 oranında oy kaybeden AK Parti 3 milletvekilliğinden 2’sini, yüzde 7 oranında oyunu arttıran CHP ise 1 milletvekilini aldı. Ordu’da ise AK Parti vekil sayısını 1 artırdı. Ordu’da toplam 6 milletvekilliğinin 4’ünü AK Parti, 1’sini CHP ve 1’ini de MHP aldı. İYİ Parti’den yarışa giren ve bölgede kişisel oyu bulunduğu dile getirilen AK Parti’li eski Bakan İdris Naim Şahin ise yüzde 9.75 oy oranını yakalamasına rağmen Meclis’e girmeyi başaramadı.

Vekil sayısı aynı

9 milletvekili bulunan Samsun’da 24 Haziran’da AK Parti 5, CHP 2, MHP 1 ve İYİ Parti 1 milletvekili çıkarmıştı. Karadeniz genelinde olduğu gibi Samsun’da da oy oranları değişmesine rağmen vekil dağılımında oynama olmadı. Dengeler Tokat’ta da aynı kaldı. 5 Milletvekili olan Takat’ta 3 sandalye AK Parti’ye giderken, CHP ve MHP de 1’er milletvekili kazandı. Kastamonu ve Sinop’ta da benzer tablo yaşandı. Sinop’ta AK Parti yüzde 9 oranında oy kaybetmesine rağmen 1 milletvekili alırken, diğeri de CHP’de kaldı. Kastamonu da da 2 sandalye AK Parti’de diğeri ise CHP’de kaldı.

Oy kaybetti ama 2 sandalyeyi korudu

Eski Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin’in oğlu Cem Şahin’in yarıştığı Karabük’te ise oy oranları değişse de vekil dağılımı değişmedi. AK Parti yüzde 12 oranında oy kaybına uğradı ancak 2 sandalyesini korudu. Düzce’de AK Parti, oy oranını düşürse de liderliğini korudu. 24 Haziran seçiminde ikinci sırada yerleşen MHP, bu kez CHP’nin gerisinde üçüncü sıraya geriledi. 3 milletvekilinden ikisini AK Parti, birini ise CHP aldı. MHP ise önceki seçimde kazandığı 1 sandalyeyi kaybetmiş oldu.

Ortak liste CHP’ye yaradı

Karadeniz’de CHP ile İYİ Parti’nin ortak liste çıkardığı 6 ilden Düzce ve Rize’de sonuç alındı ve CHP 1’er milletvekili çıkardı. Diğer illerde de CHP elinde bulunan milletvekillerini korumayı başardı. İYİ Parti adaylarının ortak liste ile yarıştığı Bayburt ve Gümüşhane’de ise sonuç değişmedi ve AK Parti ile MHP milletvekilliklerini kazandı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*