TFF yabancı futbolcu sayısı kararını açıkladı! ‘Mavi kart’ sürprizi

Türkiye Futbol Federasyonu, Süper Lig’de yabancı futbolcu sayısı ile ilgili kararını duyurdu.

İşte TFF’den yapılan açıklama: ”Kulüpler, A Takım listesine yazılan 14 yabancı futbolcuya ilaveten; Türk vatandaşlığı veya mavi kart sahibi olan en fazla 1 futbolcu ile sözleşme imzalayabilir veya tescil ettirebilirler.”

Bu kararın ardından Yusuf Demir, gelecek sezon Galatasaray’da yerli statüsünde forma giyebilecek.

YUSUF DEMİR KURALA TAKILMIŞTI
TFF’nin 2015’te yürürlüğe koyduğu oyuncu talimatı çerçevesindeki A Milli Takım uygunluğu olmayan futbolcular Süper Lig’de yabancı statüsünde oynuyordu. Bu, Avusturya Milli Takımı ile dört maça çıkan Yusuf Demir’i de kapsıyordu. 2015’ten önce yerli oyuncu hakkını kazanan futbolcular ise bu kuraldan muaf tutulmuştu. FIFA da A Takım düzeyinde bir ülkenin milli takımıyla en az üç maça çıkmış futbolcuların milli takımlarını değiştirmesine izin vermiyor.

DURSUN ÖZBEK TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, Yusuf Demir’in yabancı statüsünde oynamasıyla ilgili şu açıklamaları yapmıştı: “Yusuf’u transfer ederken A Milli Takım’da oynayamayacağını, Türk statüsünde olmayacağını biliyorduk. Geçen bir maçımızda rakip takımın iki yerli oyuncusu var diye gördük; meğer bizim İspanyol ya da İngiliz sandığımız arkadaş Türk’müş (Kasımpaşalı Mickael Tirpan’ı kastediyor) Türk olmayan, Türkçe konuşmayan, başka milli takımları tercih etmiş futbolcular Türk statüsünde oynayabiliyor. Yusuf Demir, Türk vatandaşıdır. Annesinden dolayı çifte vatandaşlık hakkı vardır. Biz Yusuf Demir’i Türk olarak oynatalım demiyoruz, kendi değerlerimize sahip çıkalım diyoruz. Böyle bir oyuncuyu Türk futboluna kazandırmak kötü bir şey mi? Yusuf’un milli takımda oynaması, Türk statüsünde oynaması için ne gerekiyorsa yapalım; yapacağız. Başladık zaten çalışmalara…”

BEKNAZ MÜJDESİ
Galatasaray’a ayrıca Beknaz Almazbekov için de müjdeli haber geldi. TFF’nin yeni kuralında; “14 futbolcuya ilaveten; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan ülkelerinin vatandaşı olan en fazla 1 futbolcu A Takım Listesine yazabilir.” ifadesi yer alırken bu durumda Beknaz Türk statüsünde oynayabilecek.

YABANCI SAYILMIŞTI
Galatasaray’ın altyapısından yetişen Kırgız futbolcu Beknaz Almazbekov, kurallardan ötürü yabancı oyuncu sayılıyordu. Geçen sezon 14 yabancı arasında yer alamadı. Kurala göre 21 yaş altı oyuncular milli takım şartını yerine getirdiği takdirde yabancı olarak sayılmıyor ve kadroya dahil edilebiliyor. Ancak Beknaz, 21 yaş altında en az 10 kez milli olma şartını henüz karşılamadığı için yabancı sayılıyordu.

Galatasaray’a 13 yaşında transfer olan Beknaz Almazbekov, 5 yıldır Türkiye’de olmasına rağmen Türk vatandaşlığına geçse bile Türk statüsünde oynayamıyordu. Kurala göre, profesyonel olduktan 5 yıl sonra Türk statüsü için başvuru yapılabiliyor ve başvurudan 5 yıl sonra oyuncu, hala ülkesinin milli takımına seçilmediyse Türk statüsüne geçebiliyordu.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*